21:55 Чорнобривці | |
Квіти чорнобривціСтебла чорнобривців – прямостоячі або розгалужені, утворюють кущ заввишки від 20 до 130 см. Коренева система – мичкувата, листя перисто-роздільне або перисто-розсічене, супротивне або чергове, колір листя від світло-зеленого до темно-зеленого. Квіткові кошики різних відтінків жовтого, коричневого і помаранчевого кольорів. Серединні квітки – трубчасті, двостатеві, крайові – несправжньоязичкові, п'ять тичинок. У маточки два рильця, зав'язь нижня. Цвітуть чорнобривці дуже рясно з червня до перших заморозків. Плід представляє собою лінійну сім'янку. Насіння чорнобривців дає щедрий самосів і зберігає прорісність 3-4 роки. Сильний пряний запах випромінюють не стільки квітки, скільки листя чорнобривців. Властивості чорнобривцівКлумба з чорнобривців є безцінною домашньою аптекою: сучасні наукові дослідження підтверджують цілющі властивості чорнобривців, відомі з легенд і переказів, тому вирощування чорнобривців не тільки дає естетичне задоволення, а й приносить реальну користь здоров'ю людини. Лютеїн, наприклад, який вони містять, знижує ймовірність розвитку катаракти. Також народна медицина лікує чорнобривцями цукровий діабет і запалення підшлункової залози. Чорнобривці лікувальні, висушені, а потім настояні, лікують стоматит, бронхіт, астму і застуду, очищають кров. Для приготування настою потрібно столову ложку подрібнених квіток залити літром окропу, три години настоювати, потім процідити і пити по склянці за півгодини до їжі протягом місяця. Ванни з додаванням відвару чорнобривців цілющо впливають на нервову систему, знімають стрес і відчуття тривоги, тому їх рекомендують при депресіях і неврозах. Крім того, здавна народи Південної Америки вживали чорнобривці в їжу і як приправи, і для приготування соусів та випічки, і для маринадів. На ринках Кавказу чорнобривці продаються як порошок, що додається в плов, сациві та супи і який кулінари називають «імеретинський шафран». Французи, щоб задовольнити потреби своїх гурманів, вирощують чорнобривці в промислових масштабах. Включене до складу маринадів листя чорнобривців надає консервованим овочам пружність і приємний аромат. А ось рецепт домашнього печива, яке вам обов'язково сподобається: 4 білки збийте в піну; 2 столові ложки свіжих пелюсток чорнобривців перетріть зі 100 г цукру; розтираючи 4 столових ложки вершкового масла, поступово додайте до нього 4 жовтки, пелюстки з цукром, потім 100 г борошна, а потім акуратно викладіть зверху збиті білки й обережно перемішайте; викладіть тісто на деко і випікайте, доки корж не стане золотистим. Захололий корж розріжте на квадрати. Види і сорти чорнобривцівУ культурі існує багато різновидів чорнобривців, але популярними є сорти трьох видів: чорнобривці прямостоячі (зазвичай високі), чорнобривці відхилені (низькорослі) і чорнобривці тонколисті, які в наших широтах поширені менше за інші. Сорти цих трьох видів дуже різноманітні: серед них є чорнобривці великоквіткові і дрібноквіткові, чорнобривці махрові і густомахрові всіх відтінків жовтого, помаранчевого і коричневого кольорів. Чорнобривці прямостоячі (Tagetes erecta), або африканські, є гігантами роду, їхня висота від 30 до 100 см. Суцвіття зазвичай однотонні й махрові, досягають 15 см в діаметрі. Серед найпопулярніших сортів – чорнобривці Ванілла 70 см зросту з кремово-білими махровими суцвіттями 12 см у діаметрі; чорнобривці Кіліманджаро ростом 60-70 см із густомахровими кулеподібними суцвіттями; чорнобривці Антігуа, невисокі, до 25 см росту, але прямостоячі, з великими квітками – до 15 см у діаметрі, золотистого, лимонно-жовтого, помаранчевого та яскраво-жовтого забарвлення. Чорнобривці низькорослі, або відхилені, або французькі (Tagetes patula) рідко виростають вище 60 см. Це компактні кущики з безліччю махрових і немахрових суцвіть, діаметр яких рідко перевищує 8 см. Ці чорнобривці ще називають розлогими. Попитом у квітникарів користуються сорти серії Бонанза заввишки до 30 см (Бонанза Болеро, Бонанза Оранж, Бонанза Полум'я і т.д.), махрові суцвіття яких дуже декоративні, яскравих кольорів, 5-6 см у діаметрі і з великою тривалістю цвітіння; дуже красиві чорнобривці Кармен, що прикрашають квітник махровими суцвіттями з гофрованими пелюстками червоно-коричневого по краях і помаранчево-жовтого в середині відтінків. Чорнобривці тонколисті, або мексиканські, дуже відрізняються від усіх інших видів. По-перше, у них дуже красиве ажурно-мереживне листя, вони наче ширяють у повітрі, виділяючи найніжніший аромат. По-друге, їхні дрібні суцвіття настільки численні, що нагадують феєрверк із червоно-помаранчевих, золотисто-жовтих і золотисто-помаранчевих вогнів. Культивують їх із 1795 року. Сьогодні налічується близько 70 сортів чорнобривців. Ростуть вони не вище 40 см, мають потужну кореневу систему і додаткове коріння на нижній частині стебел. Найбільший інтерес становлять сорти Урсула (суцвіття золотисто-помаранччеві), Голден Джем, Гном, Лулу (суцвіття золотисто-жовті), Паприка (червоно-помаранчевий колір суцвіть). Вирощування чорнобривців з насінняПосадка чорнобривців не представляє складності навіть для новачка, оскільки ці квіти зовсім невибагливі. Можна прикопати готовий квітучий кущ, і він майже стовідсотково прийметься і тішитиме вас довгим цвітінням. А можна без вигадок посіяти насіння прямо у відкритий ґрунт. Робити це потрібно в травні, коли ґрунт достатньо прогріється. Зробіть сапкою борозну приблизно 5 см завглибшки, пролийте її водою, висійте в борозну насіння і присипте його землею. За кілька тижнів з'являться паростки, і якщо вони зійдуть надто густо, розсадіть їх. Але для тих, хто не шукає легких шляхів і готовий випробувати себе в якості селекціонера, ми розповімо, як здійснити посів чорнобривців, як виростити чорнобривці з сіянців, як отримати чорнобривці з насіння та коли садити чорнобривці на розсаду. Підготовка насіння до посадки.Насіння чорнобривців купується тільки для першої посадки, оскільки наприкінці цвітіння ви легко отримаєте насіння зі своїх відцвілих чорнобривців. Треба тільки дати кільком суцвіттям добре висохнути просто на кущі – і, якщо не буде дощу, ви зможете легко витягти з чашечки дозріле насіння, висушити його і зберегти до весняного посіву. Тільки пам'ятайте: майже всі існуючі в культурі чорнобривці – гібриди, а це означає, що кожен четвертий сіянець не зберігає сортові якості і може успадкувати або батьківські, або материнські ознаки. Багатьма квітникарями посадка чорнобривців на розсаду здійснюється пророслим насінням. Для проростання розкладіть насіння на блюдці, накритому вологою тканиною, помістіть блюдце в поліетиленовий пакет і поставте в тепле місце. За три дні насіння повинно проклюнутися. Коли сіяти чорнобривці на розсаду.Що раніше ви посієте чорнобривці на розсаду (хоч ранньою весною), то швидше вони зацвітуть. Якщо ви вирощуєте різні види, то знайте, що раніше за інших (у середині березня) сіють чорнобривці прямостоячі, чорнобривці низькорослі і дрібнолисті – на початку квітня, і тоді всі три види зацвітуть у червні. Вирощування розсади чорнобривців – процес нескладний, але є моменти, які не можна упустити. Приготуйте суміш ґрунту: перегній, торф, дерен, пісок (1; 1; 1; 0,5) і проведіть знезараження шляхом проливки дезинфікуючим розчином фунгіциду або темно-рожевим розчином марганцівки. Подбайте про те, щоб на дні контейнера був дренажний шар із щебеню, піску або керамзиту висотою 3 см, внесіть у ґрунт добрива (будь-яка органіка, крім свіжого гною). На відстані 1,5-2 см одна від одної зробіть борозенки, розкладіть у них насіння і присипте невеликим шаром ґрунту. Поливати потрібно дуже обережно, щоб вода не вимила насіння з ґрунту. Посудини утримують у теплому місці (22-25 ºС) і стежать, аби ґрунт не пересихав. Паростки повинні з'явитися не пізніше, ніж за тиждень, тоді контейнер потрібно перенести до світла і трохи знизити температуру (15-18 ºС). Коли саджати чорнобривці.У відкритий ґрунт розсаду висаджують тоді, коли мине загроза пізніх заморозків: чорнобривці – вихідці з теплих країн та не зносять холодів. Крім того, потрібно дочекатися, коли у сіянців сформуються хоча б по 3 листки і потужна коренева система. Зазвичай це відбувається в кінці травня або початку червня. Ґрунт чорнобривцям потрібен поживний, добре зволожений у першій половині літа, суглинний і нейтральний. Якщо ґрунт неродючий, вам доведеться 2-3 рази за період вегетації проводити підживлення. Відстань між сіянцями залежить від виду та сорту. Високі чорнобривці висаджують через кожні 40 см, відстань між рядами теж 40 см (схема 40х40), середньорослі – за схемою 30х30, низькорослі – 20х20. Після посадки є необхідність у частому і рясному поливі чорнобривців – адже попри те, що вони вважаються рослинами посухостійкими, якщо чорнобривці недополити, вони виростуть слабкими, а суцвіття у них будуть дрібними. Догляд за чорнобривцямиЧорнобривці люблять яскраве освітлення, і хоча вони добре зносять і притінок, і навіть затінок, але найпишніше вони цвітуть на найсильнішому сонці. Під час росту полив повинен бути достатнім, але як тільки почнуть формуватися суцвіття, полив потрібно скоротити, щоб волога не застоювалася: від цього рослини гниють і не цвітуть. Удобрюватичорнобривці зовсім не обов'язково, але якщо ви підживите їх, чорнобривці відгукнуться на це із вдячністю. Підживлювати треба комплексними добривами, коли сіянці досягнуть висоти 10 см, потім при появі перших бутонів і, нарешті, на самому початку цвітіння. Чорнобривці потребують регулярногопрополювання та розпушування ґрунту, інакше їм важко дихати. Влітку, якщо чорнобривці розрослися, проведітьобрізування, щоб сформувати красиві кущі. Видаліть відцвілі суцвіття – і рослини зацвітуть ще сильніше. Своєрідні пахощі чорнобривців і фітонциди, що містяться в них, служать захистом від грибкових захворювань не тільки для самих рослин, а й для тих, що ростуть по сусідству. Недаремно чимало квітникарів оточують посадками чорнобривців усю садову ділянку. Але якщо літо занадто вогке, то можуть з'явитися равлики і слимаки. Відлякати їх може запах хлорки, розставленої в баночках між рослинами. Іноді на листках і стеблах таки з'являється сіра гниль. У цьому випадку уражені рослини доведеться знищити, щоб вони не заразили інші чорнобривці. У посушливе літо рослини можуть зазнати нападу павутинного кліща, з яким доведеться боротися обприскуванням настоєм цибулі, деревію, червоного гострого перцю. Але щоб цього не сталося, спробуйте підвищити рівень вологості повітря, кілька разів на день розбризкуючи воду навколо чорнобривців. Чорнобривці після цвітінняЗазвичай декоративні чорнобривці – рослини однорічні, тому після відцвітання при осінньому перекопуванні їх просто висмикують. Якщо ви хочете виростити чорнобривці і наступного року, зберіть насіння, висушіть його і залиште на зберігання до кінця березня – початку лютого. Не викидайте сухі суцвіття, вони вам знадобляться в господарстві і в домашній аптечці. Наприклад, якщо вам доводиться подовгу працювати за комп'ютером, з'їдайте 2-3 маленьких головки чорнобривців темного кольору перед їжею або додавши їх у салат. При аскаридах або гостриках потрібно протягом тижня з'їдати перед сном дорослим – 5, а дітям – 2-3 (залежить від віку) головки чорнобривців. Якщо ви кинете відро зів'ялих чорнобривців у компостну яму, навколо неї не буде мошок. Поставте на підвіконня і біля вхідних дверей букетик чорнобривців, і неочікувані недобрі гості пройдуть повз ваш будинок. І наостанок пропонуємо кілька рецептів, які можуть викликати інтерес у жінок.
| |
|
Всього коментарів: 0 | |